top of page
Zoeken

Reflexintegratie, hoe het voor mij begon...

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022

In mijn kinderpraktijk maak ik gebruik van reflexintegratie maar wat is dat nu eigenlijk? Eerlijk, ik had er tot 2 jaar geleden ook nog niet veel over gehoord. Ja,wel ergens vaag een keer langs horen komen maar ik had er geen duidelijk beeld bij dus liet het weer los. Tot het moment dat het met onze jongste helemaal mis liep op school. Ondanks alle inzet van de leerkracht, hulpverlening en ons als ouders ging het toch helemaal mis. Hij stopte met leren en blokkeerde volledig op eigenlijk alles. Leren werd een last en de zorgen waren groot. De overstap naar het speciaal onderwijs werd gemaakt maar daar was het probleem niet mee opgelost. In deze moeilijke periode kwam ik in contact met Sanne Allach van Kinder- en jongeren praktijk Carpe Idea. Zij vertelde mij dat ze een opleiding tot psychomotorisch kindercoach had gevolgd en inmiddels hier een eigen praktijk in was gestart. Wat me vooral aanspraak was dat onze jongste niet nog meer hoefde te praten maar dat hij mocht gaan voelen. We zijn dit traject aangegaan en omdat ik er iedere keer bij kon zijn kon ik het proces goed volgen. En ja, in het begin was het allemaal wat vaag en onbekend. Ik had veel vragen over hoe dat nu werkte met die reflexen en was op sommige momenten ook sceptisch over de soms minimale bewegingen die Sanne met hem oefende. Maar het hielp...hij bloeide langzaam op, werkte hard en kwam langzaam weer tot leren. In kleine stapjes zag ik mijn jongste weer opkrabbelen en weer tot ontwikkeling komen. Uiteraard in samenwerking met school en ons als ouders en niet in grote stappen maar hij ging vooruit. Dit was ook het moment dat ik voelde, hier wil iets mee. Ik ben me meer in de reflexintegratie gaan verdiepen en kwam tot de ontdekking dat reflexintegratie eigenlijk helemaal niet zo vaag is. Want alles is gebaseerd op de (primaire) reflexen die we allemaal kennen. Reflexen die we nodig hebben om ons te helpen als baby geboren te worden, reflexen die we nodig hebben om ons te kunnen ontwikkelen en reflexen die we nodig hebben om ons te beschermen. Want wat zou er gebeuren als we niet reageren op (dreigend) gevaar? In mijn volgende posts zal ik wat meer uitleg geven over de richting die ik heb gekozen in de reflexintegratie en wat dat inhoud. Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande dan neem gerust contact op. Ook als je gewoon even wil sparren of je vragen hebt of ik iets voor je zou kunnen betekenen. Ik denk graag met je mee!


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page